top of page

GRASDUINEN IN DUINENGORDEL, DEEL VAN NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN

Grasduinen bestaat enerzijds uit een deel dat op of rond de school plaatsvindt. De leerkracht behandelt hier met de leerlingen de verschillende elementen. Anderzijds bestaat het uit een belevingsdeel waar de leerlingen al doende leren bij de landbouwer en natuurbeheerder.

Start met de inleiding van het pakket voor leerkrachten door te nemen. Deze leidt de concepten en de aanpak van het project in.

 

 

 

Het educatief pakket

 • Is gratis 

 • Werd ontwikkeld voor de 2e graad (3e en 4e leerjaar)

 • Is modulair toe te passen. Je kiest dus zelf welke modules je geeft en hoe uitgebreid je ze maakt

 • Kan je in de klas, op het schoolterrein of daarbuiten toepassen

 • Combineert theorie met spel en beleving

 • Bestaat uit 6 modules 

  • Startmodule: hier start je altijd mee!

  • Watermodule

  • Luchtmodule

  • Aardemodule

  • Vuurmodule

  • Levensmodule 

ONTDEK HET GEBIED DUINENGORDEL

De Duinengordel is een natuurgebied van bijna 3000 ha gelegen in het hart van de Limburgse Kempen op het Kempens Plateau. Het is een uitgestrekt heide-, bos- en duinenlandschap. De landduinen in het gebied hebben een uitzonderlijk reliëf door hun uitgestrekte lengte en hoogte. Het grootste deel van Duinengordel werd vanaf de negentiende eeuw bebost met naaldbomen ten behoeve van de mijnbouw. Sinds 2020 maakt Duinengordel deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen.

De parel van Duinengordel is de Oudsberg: de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke heischrale graslanden. Sinds 1998 is het erkend als Vlaams natuurreservaat. De Oudsberg maakt ook deel uit van een kandidatuur om erkend te worden als werelderfgoed op de UNESCO-lijst.

 

Op de top wacht een prachtig panorama je op. Het natuurreservaat onderging de laatste jaren een ‘facelift’ om de biodiversiteit te verhogen. Zo krijg je weer het zicht als vanouds: duinen met heide, veel zand, enkele boompartijen en dat alles omgeven door een bosgordel.

Ontdek de mogelijkheden in het gebied op www.duinengordel.be.

PARTNERS

Grasduinen Duinengordel is een initiatief van BOS+, Duinengordel, Plattelandsklassen, Natuurpunt en Provinciaal Natuurcentrum i.s.m. de gemeenten Oudsbergen en Maaseik.

Volgende scholen werken mee als testscholen voor het ontwikkelen van Grasduinen Duinengordel: Basisschool Hink Stap Sprong Opoeteren, Basisschool de Kornuit Dorne, Basisschool de Springplank Neeroeteren.

Grasduinen werd financieel mogelijk gemaakt dankzij de steun van Oudsbergen, Maaseik en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland (Leader).

De vormgeving van het project GRASDUINEN is van de hand van Studio Linde Hermans.

logo_bos+.jpg
logo duinengordel.jpg
natuurpunt_logo_groen.png
2712949470_5_1.jpg
Logo Oudsbergen.jpg
logo.jpg
logo_limburg.jpg
leaderlogo_2007-2013.jpg
logo_vo_elfpo_0.jpg

Grasduinen werd uitgewerkt door:

Met de financiële steun van:

logo muna.jpg
bottom of page