OVER HET PROJECT

Een ruim samenwerkingsverband lanceert Grasduinen, Van Bos tot Boer. Leerkrachten of lagere scholen kunnen het educatief pakket dat een brug slaat tussen natuur, landschap en landbouw gratis downloaden van deze website. Het pakket is ontwikkeld voor de 2de graad (3de en 4de leerjaar).

Kinderen leren via Grasduinen verbanden zien tussen wat de boer kweekt, zaait, plant en wat er uiteindelijk op ons bord belandt. Bovendien ontdekken ze zo ook welke producten de natuur en het bos ons bieden en waar ze van de natuur en het landschap kunnen genieten. Uiteindelijk willen we enerzijds meer natuur en landbouw op school brengen en anderzijds scholen aanmoedigen en ondersteunen om landbouwbedrijven en het bos te bezoeken.

 

Er is een pakket voor leerkrachten of begeleiders ontwikkeld, waarmee je in de klas of in en rond je school zelf aan de slag kunt. Dit kan je downloaden onder Pakket.

Wil je een uitstap met doe-activiteiten en een bezoek aan een boerderij? Kom dan Grasduinen in Duinengordel (in Limburg)! Voor Duinengordel een gebied van bijna 3000 ha is er een schattenkaart ontwikkeld met daarop het aanbod: uitstappen naar de melk-, eieren-, bessen-, bijen- of schapenboer, natuurbeheerwerken uitvoeren, op pad met een natuurexpert, proeven, plukken, spelen en ravotten, … maakt van Grasduinen in Duinengordel een alternatief voor zee- of bosklassen. Bekijk hier de mogelijkheden die je kan reserveren.

 

Wil je Grasduinen ontwikkelen in jouw regio, neem dan contact op met BOS+.

ONTDEK HET GEBIED DUINENGORDEL

De Duinengordel is een natuurgebied van bijna 3000 ha gelegen in het hart van de Limburgse Kempen op het Kempens Plateau. Het is een uitgestrekt heide-, bos- en duinenlandschap. De landduinen in het gebied hebben een uitzonderlijk reliëf door hun uitgestrekte lengte en hoogte. Het grootste deel van Duinengordel werd vanaf de negentiende eeuw bebost met naaldbomen ten behoeve van de mijnbouw. Sinds 2020 maakt Duinengordel deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen.

De parel van Duinengordel is de Oudsberg: de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke heischrale graslanden. Sinds 1998 is het erkend als Vlaams natuurreservaat. De Oudsberg maakt ook deel uit van een kandidatuur om erkend te worden als werelderfgoed op de UNESCO-lijst.

 

Op de top wacht een prachtig panorama je op. Het natuurreservaat onderging de laatste jaren een ‘facelift’ om de biodiversiteit te verhogen. Zo krijg je weer het zicht als vanouds: duinen met heide, veel zand, enkele boompartijen en dat alles omgeven door een bosgordel.

Ontdek de mogelijkheden in het gebied op www.duinengordel.be.